Ik heb even getwijfeld of ik deze blog wel zou schrijven en posten, omdat het al de derde achtereenvolgende blog is die over Suze gaat en over het feit dat wij net vader en moeder zijn geworden. Ik wil namelijk niet bij die groep ouders horen die, zodra ze een kind hebben, alleen nog maar daarover kunnen praten. Wij denken en praten ook nog genoeg over andere zaken, maar toegegeven, het is ook heerlijk en interessant om over een kind na te denken en over je nieuwe rol als mens. Bovendien was de helft was deze blog toch al geschreven onder het titel ‘Gedachtes van een bijna vader’ maar omdat Suze, geheel tegen onze planning in netjes op tijd kwam was ik te laat met mijn stukje tekst.
Op collectief niveau is er bijna niets normalers dan een kind krijgen. Het gebeurt in elk land, elke dag, bij alle volken al duizenden jaren lang. Maar op individueel niveau is er bijna niets zo bijzonder als een kind krijgen. Ik ken weinig grotere en definitievere veranderingen in een mensenleven dan van de ene op de andere dag vader of moeder worden.
Wanneer er een zo’n grote verandering heeft plaats gevonden krijg ik daar als vanzelf gedachtes over. En omdat u mijn gedachtes niet kan lezen heb ik ze even opgeschreven, zodat u mijn gedachtes toch kunt lezen.
Ik kon mij tijdens de zwangerschap vrij veel kinderen voorstellen, behalve m’n eigen.
Hoe stel ik mij m’n eigen kind voor? En waarom is dat zo moeilijk als je nog geen kinderen hebt?
Er zijn zoveel kinderen, ik kén zoveel kinderen, er is bijna niets normalers dan kinderen. Maar als ik mij mezelf probeerde voor te stellen met een kind dan lukte dat nauwelijks. Ik kon mij vroeger nog makkelijker m’n vriendin voorstellen toen ik er nog geen had, dan tijdens de zwangerschap m’n eigen kind. Maar sinds 2 april is het een fluitje van een cent. Had ik haar al eens aan u voorgesteld? Ze is lief en heet Suze.
Ik ben vroeger zelf ook een tijdje kind geweest dus ik weet wel hoe het werkt, maar nu ben ik al een tijdje volwassen. (Daar zijn de meningen níet over verdeeld, ik waarschuw jullie!)
Maar hoe volwassen kun je eigenlijk worden? En interessanter vind ik nog; wordt ik nu nog een klein beetje volwassener omdat we een kind hebben? Is het de laatste kleine sprong naar de totale volwassenheid? Met een volgroeid gevoel voor verantwoordelijkheid?
Of doe ik een stapje terug? Wordt ik weer iets meer kind samen met m’n kind? Leer ik weer de verwondering van een kind en de onbevangenheid. Ga ik weer spelend met het leven om?
Misschien heb ik mijn meest volwassen jaren wel gehad. Nou dat viel me dan alles mee.
Maar laat ik nog een derde optie introduceren. Een kind is een kind. Een volwassene is een volwassene. Maar er moet een nieuw woord bedacht worden voor diegene die moeiteloos kan switchen tussen beiden. Die zowel kan werken als spelen, kan ontdekken als beschrijven en zowel impulsief enthousiast is als wijs en bedachtzaam. Zo iemand wil ik zijn.
Suggesties voor een nieuw woord zijn welkom.
Voor mij is een pasgeboren baby (lees: onze eigen baby) net als de golven van de zee of de vlammen van een kampvuur, je kunt er uren naar kijken zonder dat het verveelt.
En soms is ze zó zacht dat je amper kan voelen waar ze begint en ophoudt.
Dan vind ik haar zo lief dat ik zin heb om in haar te bijten. (ja ik weet dat alle vrouwen nu met de haren recht overeind zitten. ’t Is misschien een mannendingetje)
Maargoed, de mening van een vader over haar dochter is natuurlijk eigenlijk te zoet voor woorden, Wat vind Suze eigenlijk van de wereld en alles er omheen?
Ik weet wel, daar kom je niet achter, maar soms is een vraag stellen leuker dan een antwoord krijgen.
Vindt ze dat ze leuke ouders heeft? Vindt ze de wereld mooi? Vindt ze de geluiden te hard of de zon niet warm genoeg? Vind ze het druk of saai? Vind ze parfum stinken en mensen niet?
Toen ik hierover nadacht viel mij een andere vraag in; kan een pasgeboren baby eigenlijk wel een mening hebben? Kun je een mening hebben als je werkelijk alles voor het eerst ziet, hoort, proeft en voelt. Kan ze het ergens mee vergelijken, weet ze wat normaal is en weet ze hoe het beter of minder zou kunnen? Kunnen wij mensen alleen een mening hebben als we iets kunnen vergelijken? En kom ik nog wel eens iets tegen wat ik met niets kan vergelijken?
Ik zou heel graag zo’n eerste dag met Suze willen ruilen om de wereld weer voor het eerst te ervaren, maar wel met mijn volwassen brein. Als ik in de ogen van Suze kijk, kijk ik in een klein mysterie.
En dan kunnen we zo zachtjes aan beginnen met opvoeden.
Ik bemoei me eigenlijk nooit openlijk met de opvoeding van kinderen bij anderen. Ik durf niet, ik doe het niet. Er heerst een soort taboe op. Ik ben bang om verzeild te raken in een spinnenweb aan kritiek, betweterigheid, onzekerheid, bemoeizucht, kwetsen, controle, angst, ruzie, oorlog.
Maar eigenlijk vind ik het jammer. Ik hou ervan om over dingen na te denken, gedachtes te delen, opzoek te gaan naar waarheid en wijsheid, nieuwe meningen en overtuigingen te horen om er zelf weer iets van te kunnen leren. Maargoed, ik heb het geaccepteerd hoor, ik zal me er niet mee bemoeien. Je zult mij niet horen. Of bijna niet. Dat is een nuance verschil.
Maar wilt u het alstublieft wel bij ons doen? Wij staan nu namelijk voor de grote taak om een kind op te voeden, om vele afwegingen te maken en om te zoeken naar wat goed is. Dus zeg het me als je vindt dat ik haar te veel verwen of te vroeg met loslaten begin, als de regels te streng zijn of juist te vrij, als ons kind teveel zand binnenkrijgt of juist te schoon is, te brutaal of juist te verlegen is.
Hoe vaak hebben andere zeilers ons geen tips gegeven toen we net op pad waren? Hoe vaak kreeg geen adviezen toen ik aan onze 2cv begon te sleutelen of toen ik begon met tuinieren? Dus waarom geen bemoeizucht als wij een kind moeten opvoeden?
Is het omdat ik het beste voor m’n kind wil? Neehoor. Hoe weet ik nu wat het beste is? En hoe kan ik daar aan voldoen? Het goede is mij goed genoeg.
Gedachtes, zo zitten ze in je hoofd, zo staan ze op papier. Heeft u ook interessante gedachtes over kinderen, ik hoor ze graag. Misschien kunnen we ruilen, ik heb er een paar dubbel.
Tot slot: waarom is er niemand tegen baby’s? Dat vraagt de druktemaker Pieter Derks zich af en hij heeft verdacht goede redenen.
19 mei 2020 op 9:18 am
Prachtig verhaal Bart! En herkenbaar 🙂 Gefeliciteerd met jullie mooie dochter!
17 mei 2020 op 10:29 pm
Mooie verhalen over jullie als ouders van de nog zo jonge Suze. Wij wensen jullie veel wijsheid toe bij de opvoeding. En daarbij ook veel plezier. Gelukkig leer je het meeste al doende. Daar veranderen de filosofische overwegingen niet zo heel veel aan. Ze geven ons wel veel plezier om te lezen. Weten jullie al wanneer jullie vertrekken en waar heen?
Groetjes en succes met alle voorbereidingen.
17 mei 2020 op 1:05 am
Adviezen geven bij het sleutelen aan een 2cv is vele vele malen gemakkelijker, ze allemaal gelijk. En er is een handleiding
Jouw kindje is enig, is uniek maar zonder handleiding en jij hebt geen lessen kunnen volgen in opvoeden.
Toen ik ons kindje voor het eerst in mijn armen had was ik stil heel stil en verbaasd. Dat ik verantwoordelijk voor haar ben. Nu 35 jaar en 3 kleinkinderen later is die verbazing alleen maar toegenomen maar ondanks zorgen af en toe nooit als een last ervaren.
Denk erom het leven van jouw kindje gaat heel snel. Dit wordt heel goed weergegeven in het lied Anne van Herman van Veen.
Geniet van elke dag en elk moment. Ook van de momenten als je ze wel eens achter het behang wilt plakken.
19 mei 2020 op 11:22 pm
He Jan, ja, dat is waas, 2cv’s hebben een gebruiksaanwijzing. Baby’s niet zozeer.
En Herman van Veen klinkt regelmatig door onze boot. Goeie muziek.
16 mei 2020 op 11:07 pm
Ik hoor je praten als ik je blog lees. Hoe doe je dat toch??
19 mei 2020 op 11:22 pm
Ik praat, neem het op en schrijf dat op.
16 mei 2020 op 10:42 pm
Dank je voor het delen van je gedachten en de prachtige foto’s!
Vooral die van jou met Suze! Wow!
Wat een mooi meisje!
Ik leer over fundamentele goedheid waarmee ieder mens geboren wordt.
Kan het zijn dat je die ziet en in jezelf herkent?
Mooi he wat liefde doet….
16 mei 2020 op 10:15 pm
Mooi gedicht gevonden van Janet Olij
Pasgeboren
Zo onbevooroordeeld
als jij de wereld ziet-
Het komt niet in je op
dat iemand aan je twijfelt
Je bent er
en dat straal je uit:
Ik ben- dat is genoeg
Jezus gaf goede raad:
te worden als een kind
dat onbevangen is wie dat hij is;
zoals zijn Maker zich omschreef:
als een Ik Ben
Beeld Gods, dit kleine mensje.
Een mens zoals bedoeld
voor hier en nu en tot in eeuwigheid
16 mei 2020 op 9:58 pm
Prachtig die foto en wat heeft ze toch een mooie bos haar! Lekker wild net als haar papa haha. Geniet er maar van en als er iemand tussen kind en volwassene kan switchen dan zie ik je dat zo doen Bart. Je staat heel dicht bij het kind in jezelf! Dikke kroel voor Suze! ?
19 mei 2020 op 11:24 pm
Yes, dus je denkt dat ik het kan switchen tussen kind en volwassen? Ik doe m’n best.
16 mei 2020 op 9:38 pm
Lieve Suze,
Voor als je groot en volwassen bent: houdt het gesprek open.
Je ouders zijn ook nog steeds aan het leren en schaven doe je samen.
Liefs voor alle 3,
Riekie.
16 mei 2020 op 9:18 pm
Prachtig geschreven Bart!
Je kan altijd komen bemoeien met onze kinderen hoor, ze zijn alleen al zo groot en of ze het zelf al toe zullen laten is de vraag,?.
Maar even zonder gekheid, delen van elkaars gedachten is nooit verkeerd en inderdaad leerzaam. En vragen mag natuurlijk ook altijd hoor?
Groetjes Barbara
16 mei 2020 op 9:06 pm
Jenneke wat mooi dat zo je gevoelens te delen .Ik weet nog toen 53 jaar geleden kreeg onze eerste kregen hoe trots ik was en nog ben het was het mooiste en het liefste kind en wij gingen ook varen best spannend de eerste weken maar het was vrij snel gewent .Dus ga gevoel achterna en het komt best goed en blijf genieten samen want ze is lief en afhankelijk .
Liefs Grietje
16 mei 2020 op 8:53 pm
? fantastisch, en wat een geweldige foto’s! Hoop dat jullie enorm genieten! En bedankt door de inspiratie weer ?