Naast het hijsen van de zeilen moet er nog veel meer gebeuren aan boord.
Het liefst huren we natuurlijk een bijboot vol personeel… Maar bij gebrek aan budget gaan we zelf maar aan de studie.

Welke beroepen moeten we onder de knie hebben voor vertrek?

Elektricien

Wat is het verschil tussen Ampère en Volt? Geen idee…
Het wordt nog een aardige puzzel om accu’s, zonnepanelen en een windmolen aan te sluiten. En áls het aansluiten gelukt is zou het ook leuk zijn om iets te kunnen repareren als het kapot gaat..

Dokter

Bart weet met zijn BHV certificaatjes al goed hoe je moet handelen bij medische complicaties. Maar op zee is toch alles anders, het ziekenhuis is dan wat verder weg dan normaal. Van een huisarts hebben we leren hechten en Jenneke volgde een cursus voor EHBO op zee. Nu nog even een EHBO doos en medicijnkast op de kop tikken.

Monteur

Wat als op een windstille dag de motor uitvalt en je door de golven richting een rotsig eilandje wordt geduwd..? Dan is het toch wel verdraaid handig als je wat reanimatie pogingen kunt verrichten op een Perkins motor. We hebben al veel geleerd van onze 2CV maar zo’n scheepsmotor is toch andere koek.

Marifonist en navigator

Oeps, dat containerschip komt toch wel erg dichtbij! Wij hebben voorrang, maar ziet hij ons wel? Toch handig als je dan even kunt bellen met de marifoon.
Een marifoon is een radio aan boord waarmee je kunt communiceren met de schepen om je heen. Ook is het de manier om contact te krijgen met de kustwacht, bruggen en sluizen. Omdat Bart meer van klussen houdt dan van leren sleept Jenneke het bedieningscertificaat binnen.
Dit doet ze stiekem ook omdat de lakens op een boot al vaak genoeg door mannen worden uitgedeeld.
Om daar nog meer stokjes voor te steken haalt ze gelijk even haar vaarbewijs. Vanaf nu weet ze dus alles over koers berekenen, getijden en niet te vergeten alle regeltjes op het water. Ai ai Captain!

Meteoroloog

Gaan we vannacht doorzeilen met dat grote zeil? Of is het toch veiliger om hem in te wisselen voor een kleine?
Omdat we niet teveel moderne apparatuur willen moeten we veel verstand hebben van wolken en de barometer. Bart is in de boeken gedoken en kan intussen bijna tippen aan de again man van Draadstaal. Dus dat komt vast helemaal goed.

Metaalbewerker

De uitoefening van dit beroep is op dit moment in volle gang. Met een boot van staal heb je altijd wel roestplekken die vragen om aandacht. Maar hoe verwijder je dat en wat smeer je er vervolgens op? Wat kun je wel en niet lassen? En waarom communiceert aluminium niet met RVS? Genoeg om te leren dus!

Zeilmaker

Een scheur in je zeil tijdens het zeilen is niet handig. Om dat te voorkomen gaan we met naald, draad en tape de zwakke plekken te lijf. Maar wat een joekels van oppervlakten zeg! Gelukkig helpt een lieve koster van de kerk ons aan ruimte om die enorme lappen te kunnen verstellen.

 

Gelukkig hebben we om ons heen veel mensen waarbij we in de leer kunnen: Cornelis de elektricien, Carla de verpleegkundige, Marcel de monteur, en nog veeel meer: dank jullie wel allemaal! 😀